Glaslatschroeven – hulp bij de raamafwerking

Glaslatten zie je op de buitenzijde van raamkozijnen en dan tegen het glas aan. Ze klemmen het glas als het ware in de kozijnen. Aan de kopzijde van de lat zie je een schuinte. Zo loopt het regenwater sneller van de lat af. Veel glaslatten zijn gemaakt van hout maar ze komen ook wel als aluminium- of kunststof varianten voor. De professionele glazenier werkt het liefst met hardhouten latten. Eigenlijk zijn glaslatten de vervanger voor stopverf. Ze doen hun werk ook beter dan de gestaag afbrokkelende stopverf. Ze zijn namelijk beweeglijker. Ook al zitten ze met glaslatschroeven vast, toch hebben ze nog enige flexibiliteit zodat ze niet in barre weersomstandigheden snel scheuren.

Het schorpioen puntje van de glaslatschroeven

Met de glaslatschroef krijg je de glaslatten netjes vanaf het kozijn tegen het raam glas aan. Kan dat niet met andere kleine schroeven, dan? Is mogelijk maar de kans is groot dat het hout dan gaat splijten, zeker als het hardhout is. Glaslatschroeven zijn gemaakt om dat zoveel mogelijk te verhinderen. Daarom hebben ze een zeer scherpe boorpunt. Die dringt het hout zo snel binnen dat splijten tegengegaan wordt. Ook aan het andere einde is de glaslatschroef ideaal voor glaslatten. De kleine lenskop heeft een kraag van freesribben. Die zorgen voor een schone afwerking. De schroefdraad tenslotte helpt mee om de glaslat goed strak tegen het raamkozijn te krijgen.

Soms moet je overgaan op spijkeren in plaats van schroeven

Er lijkt een concurrent te zijn voor glaslatschroeven. En dat zijn glaslat spijkers. Alleen zijn die eerder een aanvulling dan een alternatief. Je hebt namelijk glaslatten die zo smal zijn dat je er eigenlijk geen glaslatschroef meer in kunt krijgen. Dat zijn de glaslatten die smaller zijn dan 3,2 millimeter. Daar krijg je niet met mooi resultaat meer schroeven in. En dan zijn de glaslat spijkers heel nuttig.

Goede grip is het halve werk

Bijna elke glaslatschroef heeft een torx aansluiting. Zo kun je veel kracht zetten bij het aanbrengen van de schroeven. En slip je ook niet snel zoals dat bij een kruiskopschroef wel kan. Wel dien je exact de goede maat torx of bit te gebruiken, anders glijd je snel van de schroef af. De bekendste merken heten Topdrill en Dynaplus. Ga je met hardhout aan de slag? Dan is Topdrill de meest populaire schroef.

Glaslatschroeven? Dan wel graag van RVS

Je zal het meemaken. Ben je bij de vierde schroef en splijt de glaslat alsnog! De kans is wel klein en dat heeft te maken met de combinatie van de vlijmscherpe schroefpunt en de net zo scherpe schroefdraad. Gaat het trouwens even mis, dan heb je de schroefjes ook zo weer los. De glaslatschroeven zijn op voorraad in diverse materialen. RVS wordt aanbevolen. Want roestvaststaal kan tegen bijna alle weers perikelen: hitte, kou, vocht, noem maar op. Bekijk wel goed wat je koopt. Want er zijn echte RVS-schroeven in de handel maar ook schroeven die enkel een RVS-coating hebben. Het mag duidelijk zijn dat de gecoate schroeven niet zo stevig zijn als de echte RVS-variant. Kijk als je schroeven nodig hebt ook eens naar de voordelen van tellerkopschroeven.